MISO

18.11.2016
Kategorie: Výživa

Dnes recept na skvělou, výživnou polévku MISO

co budeme potřebovat:
§  2-3 druhy kořenové zeleniny (2-3 mrkve, malý křen praný, trochu celeru)
§  řasu wakame - na osobu velikost poštovní známky
§  miso pastu
§  2-3 houby nejlépe shitake možno nahradit sušenými např.jidášovo ucho
§  trochu pórku
§  750 ml vody

Do misky s vodou dáme nejprve namočit řasu wakame, která ve vodě krásně změkne, pokud máme sušené houby dáme do druhé misky s vodou. Oškrábanou a najemno nakrájenou zeleninu vložíme do osolené vody a necháme povařit.Zeleniona nesmí být syrová ani rozvařená. Mezitím najemno na nudličky nakrájííme houby, které přidáme do vývaru a nakrájenou řasu wakame, tu tam vlejeme i s vodou, ve které se řasa namáčela. Vaříme 5-8 minut.Do misky odebereme naběračku čistého vývaru bez zeleniny a hub a rozmícháme v něm polévkovou lžíci miso pasty, poté vlejeme zpět do vývaru a stáhneme teplotu tak abychom udržely vývar pod bodem varu asi 5 minut. Miso obsahuje živé enzymy a varem bychom je zničily.
Podáváme v malých miskách, a na vrch můžeme přidat nakrájený pórek.
Můj tip ... pokud máte rádi ostřejší polévku, můžete přidat i trochu feferonek...